Roken, en meeroken, levert altijd en voor iedereen gezondheidsrisico’s op. Of er nu matig wordt gerookt of flink. Dit geldt ook voor het roken van cannabis. Maar er zijn bepaalde groepen die verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van afhankelijkheid.

 

Wie lopen meer risico om te gaan blowen?

De belangrijkste risicogroepen zijn:

  • Jongeren & met name jongeren in het speciaal onderwijs en jeugdinrichtingen: Jongeren vormen in het algemeen een risicogroep. Zij zullen in de pubertijd sneller experimenteren met cannabis. Maar met name onder hangjongeren, jongeren in justitiële jeugdinrichtingen, jongeren in de jeugdzorg, zwerfjongeren en spijbelaars, zijn er relatief veel blowers. Gemiddeld een op de drie jongeren in de residentiële jeugdzorg blowt. Van de jongens in justitiële jeugdinrichtingen heeft zelfs 65% in de maand voorafgaand aan hun verblijf in de inrichting cannabis gebruikt.
  • Kinderen van verslaafde ouders: Kinderen waarvan de ouders een verslaving hebben (gehad) lopen een groter risico dan andere kinderen om later zelf ook problemen met drugs en alcohol te ontwikkelen.
  • Uitgaanspubliek en uitgaande jongeren: Jongeren die uitgaan gebruiken meer drugs dan leeftijdsgenoten die niet uitgaan. Ook cannabis wordt door ruim de helft van de uitgaanders gebruikt, terwijl dit niet een typische uitgaansdrugs is.

Voor wie is (mee)blowen extra risicovol en is stoppen extra belangrijk?

  • Verkeersdeelnemers: Rijden onder invloed levert gevaar op voor de verkeersveiligheid. De meest voorkomende drug in het verkeer is cannabis. Rijden onder invloed van cannabis zorgt ervoor dat de reactiesnelheid omlaag gaat en dat bestuurders moeite hebben om hun aandacht te verdelen over verschillende taken, zoals de snelheid bewaken en letten op het omringende verkeer.
  • Zwangeren: blowen vermindert de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen en brengt tijdens de zwangerschap ernstige risico’s met zich mee. Vrouwen die regelmatig cannabis rookten tijdens de zwangerschap bevallen van baby’s met een lager gewicht en kleinere lengte. Blowen tijdens de zwangerschap kan de ontwikkeling van een kind voor en na de geboorte ernstig verstoren en onder andere leiden tot een verstoring van de motorische ontwikkeling bij het kind, verstoorde slaap tot de leeftijd van 3, concentratie en geheugenproblemen bij het kind, verhoogde kans op depressie en schizofrenie bij het kind.
  • Jongeren: Als je jong begint met blowen raak je eerder verslaafd aan cannabis dan wanneer je op latere leeftijd begint met blowen. Daarnaast zijn de hersenen nog volop in ontwikkeling tijdens de pubertijd. Door de invloed van THC, de werkzame stof uit Cannabis, op het lichaamseigen cannabinoide systeem raakt de normale ontwikkeling van het brein verstoord. Waardoor sommige functies minder goed ontwikkeld worden. Hier kan iemand op latere leeftijd last van blijven houden. Bijvoorbeeld op het gebied van planning, relaties aangaan en geheugen. Ook kan het gebruik van cannabis op zeer jonge leeftijd depressies veroorzaken.
  • Mensen met psychiatrische ziekten, psychische stoornissen in hun familie en mensen die door hun genetische aanleg een verhoogde kans op psychose, schizofrenie, angst, depressie of verslaving hebben. Ook mensen die eerder een psychose hebben gehad zijn verhoogd kwetsbaar. Het is nog onduidelijk of alleen het gebruik van cannabisschizofrenie kan veroorzaken. Als je gevoelig bent voor schizofrenie loop je in ieder geval een verhoogd risico. De combinatie van genen en gebruik vergroten de kans. De kans wordt nog groter wanneer iemand op jonge leeftijd begint. Als schizofrenie in de familie voorkomt is het raadzaam om niet te blowen.
  • Mensen die negatief op cannabis reageren. Als je een heftig reactie hebt op blowen dan is dat een signaal dat je er niet goed tegen kunt. Bijvoorbeeld mensen die heel verward, angstig of panisch of ziek worden na blowen.