Een jointje roken kan voor sommige mensen heel prettig zijn. Het werkt ontspannend en brengt ze in een roes. Hoewel elke vorm van roken altijd schadelijk is voor de gezondheid. Kan af en toe blowen weinig kwaad. De softdrug cannabis lijkt misschien minder schadelijk dan andere (hard)drugs, maar kan absoluut wel schaden en verslavend werken. Stoppen met blowen kan net zo moeilijk zijn als bij een ander middel en gaat samen met ontwenningsverschijnselen als zweten, trillen en prikkelbaarheid.
“Sommige van mijn patiënten blowen om beter te kunnen slapen of minder aan problemen te hoeven denken. Ze beseffen vaak niet dat cannabis hun klachten juist kan versterken. Daarom bespreek ik het thema middelen bij de persoonlijke stijl in het omgaan met klachten; wat doe je als je je rot voelt, wat voor rol speelt middelengebruik daarbij? ” Adil – POH-GGZ
Wanneer ben ik extra alert?
- Bij functioneel gebruik: er wordt geblowd om de verkeerde redenen, om problemen of zorgen of klachten te onderdrukken, om rustig te worden of uit de realiteit te stappen)
- Er wordt geblowd op ongepaste momenten (voor het werk, tijdens school, autorijden of de zorg voor kinderen, alleen in je eentje gebruiken)
- Verandering van gedrag: passief gedrag/nergens toe kunnen zetten, verminderde interesse in zaken, onverschilligheid, terugtrekgedrag/isolatie, uitstelgedrag, ontwijkend, vermijdend gedrag, verandering in humeur, stiekem doen, liegen
- Bij psychische klachten, zoals:
- verergering van bestaande psychische klachten
- Ontstaan van depressie, achterdochtigheid, psychose, schizofrenie, angststoornis
- Concentratieproblemen
- Geheugenproblemen (korte termijn)
- Angst of paniek
- Bij lichamelijke klachten, zoals:
- trage slappe coördinatie
- verminderde reactiesnelheid
- misselijkheid
- duizeligheid
- hartkloppingen/ snelle hartslag
- lage bloeddruk (flauwvallen)
- benauwdheid
- verminderde vruchtbaarheid
- zie tevens lichamelijke klachten roken.
- Stagnerende persoonsontwikkeling en achterstand in emotionele ontwikkeling (vooral bij jongeren).
- Verminderde gezonde leefstijl
Sociale problemen (o.a.: met relatie, werk of financiën, verwaarlozing hobby’s, vrienden, school of werk, verminderde prestaties en aanwezigheid, te laat komen, afspraken niet nakomen, geldzorgen, geld lenen, stoppen met hobby’s of sport.
* Let wel: bovenstaande verschijnselen kunnen wijzen op middelengebruik maar zijn nooit bewijzend. Het is belangrijk om hier het gesprek over aan te gaan. Ook afwezigheid van deze symptomen kunnen middelenmisbruik namelijk niet uitsluiten.