Gebruik van genotmiddelen en slaap- en kalmeringsmiddelen heeft niet alleen effect op het lichaam. Het heeft ook effect op iemands stemming. Psychische klachten kunnen verergeren door het gebruik. Veel klachten worden zelfs veroorzaakt door gebruik. Welke klachten herkent jouw patiënt? Welke klachten kunnen in verband gebracht worden met gebruik?

Klik op het middel en op de verschillende organen en lees welke lichamelijke klachten hierbij horen

mental_3

Slaapproblemen

‘Als je niet kunt slapen, moet je maar een borreltje nemen…’ 

Alcohol lijkt het goed te doen als inslaapmiddel. Toch kleeft daar wel een nadeel aan. U heeft namelijk steeds meer nodig voor hetzelfde effect. Dat ene borreltje worden er misschien geleidelijk aan steeds meer.

Alcohol verhindert een gezonde slaap. De verwerkingsprocessen die zich afspelen in uw hersenen, functioneren slechter als u alcohol hebt gedronken.

Wakker worden en opstaan is uiteraard prettiger als u hebt geslapen zonder alcohol. Als u gewend bent om onder invloed te gaan slapen, zult u merken dat het ook inderdaad lastiger is om nuchter te gaan slapen. Realiseert u zich dat uw lichaam tijd nodig heeft om weer om te schakelen naar een gezond slaappatroon nadat u gestopt bent met drinken.
Bovendien zijn er, bij een gezond slaappatroon, individuele verschillen. Sommige mensen liggen altijd een uurtje wakker voor ze inslapen, anderen slapen licht en worden wakker van nachtelijke geluiden.

Psychose

Psychotisch betekent eigenlijk ‘in de war zijn’; we spreken van een psychose als iemand het contact met de realiteit kwijt raakt. Hij hallucineert, ziet of hoort dingen die anderen niet waarnemen. Daarbij hoort een gevoel van dreiging of angst. Het denken raakt ook verstoord, krijgt vaak een achterdochtige lading: waanideeën over complotten, achtervolgingen, afluisterpraktijken of beïnvloeding van de hersenen.

Voor mensen die last hebben (gehad) van psychotische verschijnselen, is het gebruik van alcohol af te raden. Het effect van de alcohol is onvoorspelbaar en kan een psychose uitlokken.

Angstklachten

Een gevoel van angst kan functioneel zijn; dit is een natuurlijke reactie op een bedreigende situatie, het maakt u op uw hoede en beschermt u. Soms is het echter zo dat de angst te groot wordt en uw leven gaat beheersen. U durft bijvoorbeeld de deur niet meer uit, of u bent bang om te gaan slapen.

Alcohol drinken kan voor u een hulpmiddel zijn geworden om met uw angst om te gaan. Onder invloed durft u misschien meer, het angstige gevoel wordt gedempt. De alcohol helpt tijdelijk als symptoombestrijder. Maar het lost natuurlijk niets op. U zult merken dat u steeds meer alcohol nodig hebt om het gewenste effect te bereiken.

Regelmatig en veel alcohol drinken maakt labiel en zorgt dat u steeds angstiger wordt. De oorzaak van de angst wordt niet weggenomen door drank.

Depressieve klachten

Alcohol verdooft, ook het gevoel. De somberheid lijkt minder voelbaar, de eenzaamheid drukt minder. De lege uren lijken sneller te verglijden. Irritaties worden gemakkelijker weggewuifd. Als u onder invloed bent, geeft alcohol verlichting: u bent wat onverschilliger als u onder invloed bent. Op de lange termijn helpt het u echter niet. Zodra de alcohol is uitgewerkt zijn de vervelende gevoelens terug.

Nare gevoelens wegdrinken is dus geen oplossing. Het is zelfs zo dat alcohol op den duur juist depressieve gevoelens versterkt en zelfs veroorzaakt!

Alcohol is een beruchte veroorzaker van depressie. Als u stopt met drinken, zal deze depressie verdwijnen.