Mobiele registratie app

Middelen Meter: Het registeren in een mobiele applicatie om inzicht in eigen gebruik te krijgen, ter bevordering van de bewustwording van het gebruikspatroon van slaap- en kalmeringsmiddelen.

Stopbrief

De stopbrief is een simpele én effectieve interventie die kan worden ingezet om chronisch gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen terug te dringen. In de stopbrief wordt de patiënt door de arts gewezen op de nadelen van chronisch gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen en geadviseerd om te stoppen met het gebruik. In de brief staan praktische tips.

Deze interventie blijkt effectief zowel op korte als lange termijn, vooral bij patiënten die maximaal één standaarddagdosering slaapmiddel per dag gebruiken. Op deze manier lukt het een derde tot de helft van deze patiënten om zelfstandig te stoppen. De stopbrief is voor de POH-GGZ aanleiding om met de patiënt het gesprek aan te gaan over het gebruik en het proces van afbouwen. Dit is vooral van belang bij patiënten die niet zelfstandig kunnen of willen afbouwen.

Afbouwschema en voorlichting

Patiënten die meer dan één standaarddagdosering slaapmiddel per dag nemen lukt het minder goed om zelfstandig te stoppen op basis van de stopbrief. Door middel van de gereguleerde dosis reductiemethode lukt het ongeveer de helft van de patiënten om te stoppen. Bij deze methode wordt een schema opgesteld om geleidelijk af te bouwen en wordt de patiënt voorgelicht over ontwenningsklachten.