Moti55: laagdrempelig platform voor 55-plussers met risicovol alcoholgebruik
Moti 55 is een preventieve interventie voor 55-plussers, juist als er nog geen actieve hulpvraag is. Moti biedt – gratis – individuele voorlichting en coaching. Met Moti55 kun je beginnend problematisch alcoholgebruik bespreekbaar maken. Er zijn meestal vier gesprekken met een preventiemedewerker. De gesprekken kunnen snel en zonder verwijzing plaatsvinden.
De platforms hebben dezelfde functionaliteiten: iemand kan zijn/haar gebruik bijhouden, en de voortgang op weg naar zijn/haar doelen. De deelnemer wordt gemotiveerd om te kijken naar verandering. Dit gebeurt bijvoorbeeld met een adviesgesprek, informatie over de effecten van alcoholgebruik, en het toepassen van alternatief gedrag.
Veilig en toegankelijk
De deelnemer kan zich direct aanmelden voor het platform. Dat kost niets. De gegevens zijn veilig. Het platform kan bovendien ook zonder begeleiding van een preventiewerker worden gebruikt.
- 55-plussers kunnen gebruik maken van www.moti55.nl
- Wil je je cliënt aanmelden? Dat kan via www.moti-aanmelders.nl
Er zijn zo’n 400preventiemedewerkers in Nederland getraind. Zij kunnen aan de slag met www.moti-preventie.nl, het platform voor preventiemedewerkers.
Moti55 is onderdeel van Verslavingskunde Nederland, een landelijk kennisnetwerk van kennisinstituten en verslavingszorginstellingen. Meer weten? Neem dan contact op met projectleider Hans Dupont: h.dupont@mondriaan.eu.
Online patiënten informatie
IkPas
Mobiele registratie app
Online zelfhulpprogramma
Online begeleide zelfhulp in de huisartsenpraktijk
Online zelfhulp voor naasten en familie
Online forum
Overzicht totaal aanbod online interventies
- alcoholinfo.nl/publiek/minderen-of-stoppen/waar-vind-ik-hulp-/hulp-via-internet: een website met overzicht van online aanbod van verslavingszorginstellingen.
- huisarts-emh.nl: Toolkit e-mental health in de huisartsenpraktijk met een overzicht van het online aanbod voor alcoholproblematiek met de wetenschappelijke onderbouwing.
Eenmalige kortdurende interventie
Kortdurende interventies door de huisarts en praktijkondersteuner blijken mogelijk effectief in het verminderen van alcoholgebruik. Zelfs bij jongeren.
Alleen al het vragen naar alcoholgebruik met behulp van een korte screener , zoals de Audit-C, en het toepassen van een korte interventie, kan al leiden tot een vermindering van 3-4 glazen per week. Een korte interventie is het terugkoppelen van de score op de screener en het leggen van een verband tussen deze score en andere psychische en lichamelijke klachten. (BRON: NHG standaard problematisch alcoholgebruik).